Ανακοινώσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
.
Την ερχόμενη Παρασκευή 10-Ιανουαρίου 2020, στις 7.30μμ το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης : Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια θα κανουν την πρώτη ανοικτή συνέλευση της χρονιάς στο ισόγειο του Welcommon hostel στην Καποδιστρίου 4 στα Εξάρχεια.
Όποιος φίλος επιθυμεί μπορεί να έρθει να μας γνωρίσει, ή να γραφτεί μέλος στον σύλλογο και να δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε κάποια απο τις δράσεις μας ή ακόμα και να προτείνει άλλες.
Μεταξύ άλλων θα συζητήσουμε:
1)Την εξέλιξη του Προγράμματος: "Ομάδα Δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων". Διοργάνωση ημερίδας παρουσίασης και διάχυσης στην εκπαιδευτική κοινότητα.
2) Συζήτηση και παρουσίαση του νέου project- που αφορά σε ψηφιακό καναλι με παρουσιάσεις-συζητήσεις με πρόσωπα που σχετίζονται με θέματα της επικαιρότητας και έχουν να μας δώσουν μια άλλη εναλλακτική πρόταση. Περισσότερα από κοντά.
3) Συζήτηση για το 3ο Παιδικό Street Festival τέχνης και αποδοχής.
4) Συζήτηση για το ενδεχόμενο να παρουσιάσουμε εργαστήριο στο επόμενο Pride.
5) Για τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που θα γίνουν στο Communitism.
και άλλα πολλά.
Παρακαλώ ενημερώστε μας για την παρουσία σας.

Με εκτίμηση,
Ελένη Καραγιάννη
Πρόεδρος ΔΣ.


Ο Χ é ν ο ς (έκθεση)
Ο Χ é ν ο ς / 30.10.2016- 8.11.2016

Έκθεση Τέχνης: Ο Χ é ν ο ς
Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, 19.30 
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) 
Ερμού 134, 10553, Αθήνα 
Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης με χαρά παρουσιάζει την έκθεση 
Ο Χ é ν ο ς που φιλοξενείται από το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία εγκαινιάζεται την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.30 και θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου.

Το θέμα της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Αλμπερτ Καμύ, κατα το οποίο ως «ξένοι» ορίζονται όλοι όσοι φέρουν το αίσθημα της διαφορετικότητας και του αποκλεισμού από το κοινωνικό σύνολο. Ο ΞΕΝΟΣ είναι ο μη τυπικός άνθρωπος που αντιτίθεται στον «φυσιολογικό» και αποδεκτό κοινωνικά τρόπο ζωής. 

Η έκθεση Ο Χ é ν ο ς έχει ως στόχο να καταγράψει κοινωνικές ετερότητες που αμφισβητούνται, κατακρίνονται ή περιθωριοποιούνται, καθώς με τον τρόπο που η κοινωνία μας είναι δομημένη δεν αφήνει περιθώριο σε όλους όσους διαφέρουν να υπάρξουν όπως οι ίδιοι πρεσβεύουν.
Στα πλαίσια της έκθεσης 19 καλλιτέχνες καλούνται να προσεγγίσουν την έννοια «ξένος», όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται μέσα από ποικιλία μέσων έκφρασης, όπως εγκαταστάσεις, γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί performance και άλλες παράλληλες δράσεις.

Έρη Αγρίου , Νίκη Καλοπαίδη, Έλενα Καραγιάννη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Ελισσάβετ Κεχαγιά, Γιώτα Κότικα, Παναγιώτα Κορωνιού, Όλγα Μπογδάνου, Οικονόμου Μαρία, Παρασκευή Παπαγιάννη, Έλενα Παπαδημητρίου, Φανή Πανταζίδου, 'Αντα Πετρανάκη, Μαίρη Ρουσιώτη, Έρη Σκυργιάννη, Σοφία Τερλέγκα, Άγγελος Τζιάρα (Τziara), Κατερίνα Χριστοπούλου , Wild Drawing (WD)

Επιμέλεια Έκθεσης: Ευτυχία Καλοχαιρέτη, ΜΑ Μουσειολόγος

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα - Πέμπτη 9.00- 20.00
Παρασκευή 9.00- 21.30
Σάββατο 21.00-23.00
Κυριακή 11.00- 14.30

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:


-Σάββατο 5.11.2016 και ώρα 21.00 

«ο Χ é ν ο ς »  Θεατρικός μονόλογος από το λογοτεχνικό βιβλίο του Albert Camus, ο Ξένος. 

Ερμηνεύει ο Αριστοτέλης Μαγουλάς (ηθοποιός) 
σε συνεργασία με τις: 
Αναστασία Μαλανδρενιώτη (ηθοποιός)
Μαρίνα Καπούλα (ηθοποιός)

Σκηνοθεσία: Αριστοτέλης Μαγουλάς

Διάρκεια: 20 λεπτά


-Σάββατο 5.11.2016 ώρα 21.30-23.00 
Η σύμπραξη παραδοσιακής μουσικής «Βάι Γκελελέ» θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια για την ξενιτιά, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μοναξιά της θάλασσας, του έρωτα και του χωρισμού.Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.


Χορηγός: The Nefele Project
Βιογραφικά Καλλιτεχνών.
Σύντομα CV Καλλιτεχνών
Έρη Αγρίου Η Έρη Αγρίου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1973, σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ, και εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων για δεκατρία χρόνια. Παρακολούθησε σεμινάρια αγιογραφίας και ψηφιδωτού, και για δύο χρόνια μαθήματα στην ΑΣΚΤ ως ακροάτρια στο Ζ’ εργαστήριο ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη με την Ερατώ Χατζησάββα. Το 2007 έλαβε το πρώτο βραβείο στην Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».Το 2009 εισάγεται στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας όπου και διακρίνεται με υποτροφία καλύτερης επίδοσης (ΙΚΥ)για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Από το 2011 είναι μέλος της εικαστικής ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ. Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2014 με καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφύρη και Δήμητρα Σιατερλή. Έχει κάνει μια ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά.

Νίκη Καλοπαίδη Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης  στο Βέλγιο (U.C.L). Παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου στην Ελλάδα και την Ιταλία. Από το 2005, ασχολείται με τη δημιουργία «φωτογραφικών συνθέσεων» επεξεργασμένων ψηφιακά. Έχει επιμεληθεί και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, όπως στη  «Φωτογραφική Συγκυρία 2005 και 2006 ", στη 3η Διεθνή Biennale Φωτο/φίας ΑΡ 06 , Άμστερνταμ κ.α. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις.

Έλενα Καραγιάννη Εισήχθη στην Α.Σ.Κ.Τ. το 1992, με υποτροφία και αποφοίτησε το 1997 με Άριστα. Το 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών/Σπουδές στην Εκπαίδευση του Ε.Α.Π., Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις σε εκλεκτούς χώρους ανάμεσα τους, ReCulture Μπιενάλε Πάτρας (2012) και το AGAINST ALL ODDS/Αισθητική και Ηθική/Διεθνής έκθεση/Μουσείο Μπενάκη (2011). Διδάσκει ως εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής στη Β/θμια και Α/θμια εκπαίδευση από το 1998, σε σχολεία της Περιφέρειας και στην Αττική. Το ερευνητικό της έργο αφορά την χρήση της Τέχνης για την ολόπλευρη ανάπτυξη και την διαπολιτισμικότητα. Έχει συμμετάσχει σε ανάλογα εγχώρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τέλος, τον τελευταίο χρόνο είναι ιδρύτρια του Δικτύου Τέχνης και Δράσης.

Ευαγγελία Καραστέργιου Γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής στις 6 Μαΐου 1990. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Αρναίας Χαλκιδικής το 2009 και εισήχθη στην Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αποφοίτησε το 2014 έχει παρευρεθεί στο τρίτο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη. Από το 2011 είμαι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας EN-ΦΛΩ και ενεργό μέλος έως σήμερα. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, όπως την “Rem –brand -name”, ART ATHINA (2014), Taekwondo ,  Αθήνα και την Μακρύ όχημα, Θεσσαλονίκη Ένα ποίημα μια εικόνα , Μουσείο Γουναρόπουλου, Αθήνα.
Γιώτα Κότικα Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών στον τομέα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, με παράλληλες σπουδές εικαστικών στον ΑΚΤΟ, όπου τελείωσε με υποτροφία αποκτώντας BA Fine Arts & Technology του Middlesex University. Η θεματολογία της έχει ως βασικό άξονα το ανοίκειο όπου επεξεργάζεται ζητήματα μνήμης, χρόνου, ταυτότητας, με κύριο σημείο αναφοράς την εγκλωβισμένη παιδικότητα, έννοιες τις οποίες εκφράζει με ποικίλα εκφραστικά μέσα. Έχει σκηνογραφήσει θεατρικές παραστάσεις, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως η ­MinerArt, στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (2016), Open Doors  ΙΙ – Τεχνοχώρος Γκάζι,(2013), όπως επίσης σε παραστάσεις perfomance  (GrimmKnot Festival 2012). Έργα της ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, σε άλλους δημόσιους οργανισμούς και σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Ελισσάβετ Κεχαγιά Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ) της Αθήνας (1984-1989) με ειδικότητα στη ζωγραφική και με καθηγητές τους ζωγράφους, Τ. Πατρασκίδη και Δ. Κοκκινίδη. Παρακολούθησε κεραμική στο εργαστήριο της Α.Σ.Κ.Τ και χαρακτική  με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο  Complutense της Μαδρίτης, που φοίτησε το 1992-93 για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών  (Doctorado) .Με το έργο της « ΚΙΡΚΗ 1» κέρδισε τιμητική διάκριση σε συμμετοχή της  σε διαγωνισμό  «ex-libris», νέων χαρακτών το 2013 με θέμα «Ιλιάδα και Οδύσσεια» Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Παναγιώτα Κορωνιού Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2013 από Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εκθέσεις, όπως “Art Athina 2015 Συμμετοχή στην ομάδα “Εν Φλω”, Πλατφόρμα P44 και MinerART στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (2016). Παράλληλα με την έντονη εικαστική της δραστηριότητα έχει απασχοληθεί ως καθηγήτρια εικαστικών και αγιογράφος. 

Όλγα Μπογδάνου Γεννήθηκε το 1979 στους Παξούς. Σπούδασε Γραφιστική στο Ι.Ε.Κ  ΑΚΜΗ. Το 2014  αποφοίτησε  από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  από το  τρίτο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη.  Από το 2010 είναι  ενεργό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας EN-ΦΛΩ, ανάμεσα τους η "Arte Laguna Prize", Arsenale , Βενετία (2016) MinerArt” στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2016).
Ελενα Παπαδημητρίου Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1991-1996). Έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαρία Οικονόμου Η Μαρία Οικονόμου αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2006, ενώ το 2012 απόκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Νέες Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση με ειδίκευση στο Κινούμενο Σχέδιο.  Κατά τα έτη 2010-2011 εκπόνησε καλλιτεχνικό έργο ως υπότροφος του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με επιβλέποντα καθηγητή τον Πάνο Χαραλάμπους Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής στην Ecole  des Beaux Arts στις Βρυξέλλες (1996-1998) και στο Universitad Complutense της Μαδρίτης. Στην συνέχεια, σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης στη σχολή Πετρά (1993-1995). Έχει συμμετάσχει σε διάφορα εικαστικά πρόγραμμα  διασυνοριακής συνεργασίας, όπως το Artistic project “Rapunzel-Häuschen Nebenan” στο Altonale Art Festival (Αμβούργο 2014). Έχει ασχοληθεί με κατασκευές και σκηνικά, θέατρο σκιών με δισδιάστατες και τρισδιάστατες φιγούρες (πειραματικό θέατρο). Συμμετείχε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως στην Human Rights, AIAPI (Unesco Official Partner) στην Ιταλία και στις Εικαστικές Αναζητήσεις, στο Sphinx Festival. 

Άγγελος Τζιάρα (Tziara) Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1963. Αποφοίτησε την Σχολή Καλών Τεχνών στο Αμβούργο. Τα επόμενα χρόνια έζησε και εργάστηκε ως καλλιτέχνης μεταξύ Αθήνας, Μυκόνου και Νέας Υόρκης. Έχει συμμετάσχει σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις, όπως “An exhibition for AIDS awareness day”, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (2003) και έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις, ανάμεσά τους η έκθεση The empire”, Andy King Gallery, στο Σόχο της Νέας Υόρκης New York (1999). Από το 2014 ζεί και εργάζεται στην Αθήνα. 

Αντα Πετρανάκη Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ακτινοτεχνολογία και Παιδαγωγικά. Τον Οκτώβρη του 2011 εισήχθη στην Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια, ως φοιτήτρια αλλά και ως απόφοιτος πια, έκανε ατομικές παρουσιάσεις και έλαβε μέρος σε εικαστικούς διαγωνισμούς, αποσπώντας ένα 1ο και ένα 2ο βραβείο και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάποιες από τις ομαδικές εκθέσεις που έχει λάβει μέρος είναι «Μεθύστερη δράση: διασκευές του καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού» στο Ινστιτούτο σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, ΙΣΕΤ (2016) και “ με το Project ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ, Bienalle Αθήνα 2015” (Οκτώβριος 2015).

Μαίρη Ρουσιώτη Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι εικαστικός απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας του τομέα Ζωγραφικής καθώς επίσης και του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Βακαλό. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ για δυο χρόνια για την εκπόνηση του καλλιτεχνικού της έργου «Ζωγραφίζοντας Πιθανότητες».Το 2011 είχε την πρώτη της ατομική έκθεση στον πειραματικό χώρο Ανάμεσα με τίτλο: «Πρωτόγονες τοιχογραφίες στις σύγχρονες σπηλιές μας»». Από τον Απρίλιο 2012 έως και τον Μάιο του 2014 εργάστηκε ως εθελόντρια στο Κέντρο Επαγγελματικής και Ψυχοκοινωνικής Προεργασίας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιατρικής Σχολής διδάσκοντας ζωγραφική σε ψυχοσικούς ασθενείς. Από το 2005 έως και σήμερα έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έρη Σκυργιάννη Σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική (2002-2007) στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (βαθμός πτυχίου 9,31) και Φωτογραφία (1991-1997) στο ΤΕΙ της Αθήνας. Το έργο της αναπτύσσεται παράλληλα, σε τέσσερα δημιουργικά πεδία: Ζωγραφική με ημίρευστες ακρυλικές ύλες και Σχέδιο, Video Art και Super 8, Φωτογραφία, και Πειραματισμός με τον Ήχο και τη Μουσική. Τα θέματα που την απασχολούν είναι το η Μηχανική Ρευστών, η Φρακταλιστική Δομή του Κόσμου, η Ψυχολογία της Ευτυχίας, η Έκσταση και η Χαρούμενη Μυστική Κοσμολογία, καθώς και οι σχέσεις αλληλεξάρτησης που έχουν τα πάντα μεταξύ τους κάτω από το φιλοσοφικό πρίσμα της Deep Ecology. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε φεστιβάλ Video Art. Ένα έργο της βρίσκεται στη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πολλά άλλα σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στην Αυστρία στη Σουηδία και στις ΗΠΑ.
Παρασκευή Παπαγιάννη Η Παρασκευή Παπαγιαννη έχει σπουδάσει Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστημιο στην Αθήνα, και Εικαστική Ψυχοθεραπεία στο Queen Margaret University στο Εδιμβούργο. Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο προγραμμα Πρακτική της Σύγχρονης Τέχνης στο Leith School of Art στο Εδιμβούργο και είναι ιδρυτικό μέλος του Syn Festival Edinburgh. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Σκωτία, ανάμεσα τους «Το Ταξίδι» (Λαογραφικό Μουσείο Τριποτάμου, Τηνος, 2012), 5x5 (Duncan Jordanstone College, Dundee, 2013), Time to Change (Tent Gallery, Εδιμβούργο, 2015), Leith School of Art, CAP Final (Patriothall, Εδιμβούργο, 2016). Οι σπουδές της στην ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία καθώς και η εργασιακή της εμπειρία με ευπαθείς ομάδες έχουν διαμορφώσει σε καθοριστικό βαθμό τις εικαστικές της αναζητήσεις καθώς και την θεώρηση της γύρω από το ρόλο των εικαστικών ως βασικό εργαλείο σε ότι αφορά την ενδυνάμωση και τη συνειδητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τις συλλογικές διεργασίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Βαρκελώνη.

Φανή Πανταζίδου Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και σπούδασε Αρχιτεκτονική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1990-1996) και αργότερα, το 2006, αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Έχει συμμετέχει κάνει ατομική έκθεση, ενώ έχει συμμετάσχει σε ποικίλες εκθέσεις, ανάμεσα τους η «Σήμερα η Ζωγραφική», Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής (2012) και CheapartPENINDAPLINENA Gallery, Λεμεσσός- Κύπρος (2012).

Σοφία Τερλέγκα Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ Αυστραλίας το 1981. Έχει τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες και Νέα Μέσα από το Middlesex University της Αγγλίας και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με την τέχνη της ζωντανής performance. Ασχολείται με τη φωτογραφία και έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν μαθήματα γλυπτικής και χαρακτικής όπου ασχολείται ακόμα. Είναι επίσης κάτοχος σε δίπλωμα ενδυματολογίας και είχε πάρει δύο χρόνια μαθήματα μάρκετινγκ όπου δεν συνέχισε. Το ενεργητικό της έχει αξιόλογες συνεργασίες με καλλιτέχνες της Live Art Performance με την οποία τέχνη και πορεύεται μέχρι σήμερα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Wild Drawing (WD) O  WD, γνωστός και ως Wild Drawing, είναι γεννημένος στο Μπαλί της Ινδονησίας και έχει πτυχία στις Καλές Τέχνες και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Η δράση του στο δρόμο ξεκινάει το 2000, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει στο εργαστήριο του. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ή φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ ενώ έργα του, έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art. Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό του background Ανατολής-Δύσης συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο και αυτό είναι που κάνει τα έργα του ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα. Εστιάζει στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με κύριο μέσο για τη δημιουργία τους ρολό και spray. Η δουλειά του που χαρακτηρίζεται από στοιχεία ρεαλισμού, συχνά αναμορφική, είναι επηρεασμένη από comics και graphic novels. Ο WD ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Κατερίνα Χριστοπούλου Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Διακοσμητική και Σχεδιασμό Εσωτερικών Χώρων στο ΤΕΙ Αθήνας και   Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Ι.Ψυχοπαίδη.Είναι Ιδρυτικό μέλος και συνδιαχειρίστρια του χώρου δημιουργικών δράσεων Αrt Τutu. Εργάζεται πολλά χρόνια στην εκπαίδευση.  Εχει κάνει 2 ατομικές και αρκετές ομάδικές εκθέσεις, ανάμεσα τους “terre d’artistes”, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Γκάζι και η Art and Architecture»,Art tower gallerie, Αθήνα.

Επιμέλεια Έκθεσης:  


Η Ευτυχία Καλοχαιρέτη είναι απόφοιτος του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και του Mεταπτυχιακού προγράμματος ΜΟΥΣΕΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος του ΕΣΠΑ. Ασχολείται συστηματικά με την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις της ήταν η έκθεση “MinerART”, Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2016), το «Το Ταξίδι» Λαογραφικό Μουσείο Τριποτάμου Τήνου (2012) και “Proust Effect” στον πολυχώρο Taf στην Αθήνα (2015). Παράλληλα, συνεργάζεται με διάφορους φορείς ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναλαμβάνοντας τον Σχεδιασμό, την Υλοποίηση και την Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ανάμεσα τους, το Λαογραφικό Μουσείο Τριποτάμου Τήνου, το Μουσείο Μπουζιάνη και το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ημερίδες και διεθνείς ομιλίες σε σχέση με ζητήματα επιμέλειας, τέχνης και πολιτισμού. To 2013 διακρίθηκε με Υποτροφία ως Επιμελήτρια και ήταν η νεότερη συμμετέχουσα στο 1st annual DemergonCuratorial Exchange by NEON in London, Ηνωμένο Βασίλειο (Funded Research Trip).


...................................................................................................................................................................................................Ημερίδα:ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ


Το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια), σας προσκαλεί στην ημερίδα:


ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

29 Ιανουαρίου 2016,

5:00μμ-9:30μμ, Αίθουσα κινηματογράφου

Α.Σ.Κ.Τ., Πειραιώς 256
Το ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ ( http://balloonartpeople.blogspot.gr/ ) είναι ένα καινούριο δίκτυο που σαν σκοπό έχει να ενώσει καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές, εργαζόμενους στις κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες, γονείς, μαθητές και όσους γενικά ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική παιδεία, κάτω από τον κοινό στόχο της διάχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την Τέχνη. Επίσημα δημιουργήθηκε από εικαστικούς και εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Ένωσης , το Σεπτέμβρη 2015.

Μέσα από το πρίσμα της Κριτικής Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, κινούμαστε σε δύο πεδία δράσεων: Το πρώτο είναι γύρω από την προσπάθεια να “αναδείξουμε” ένα πρότυπο εκπαιδευτικού που θα τολμήσει να εργαστεί έξω από τα πλαίσια της σχολικής τάξης και τους προβλεπόμενους ρόλους και να αλληλεπιδράσει με την κοινωνία. 

Στο δεύτερο πεδίο των δράσεών μας με πρότυπο “Το Θέατρο του Καταπιεσμένου” του Αουγκούστ Μπόαλ, θέλουμε να φτιάξουμε κινητά εργαστήρια εικαστικών όπου διάφορες κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να εκφραστούν με εικαστικά μέσα.

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουμε τους στόχους, τα σχέδια και τις δράσεις του Δικτύου που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες σε χώρους ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως: στους πρόσφυγες του Ελαιώνα, στους κρατούμενους του νοσοκομείου των φυλακών του Κορυδαλλού και ότι άλλο ετοιμάζεται.


Ειδικοί της παιδαγωγικής επιστήμης θα μας μιλήσουν για τις θεωρητικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις της Κριτικής παιδαγωγικής, τη σπουδαιότητα της Τέχνης στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, τη σύνδεση του σχολείου με την πραγματική ζωή και άλλα παρεμφερή ζητήματα.


Επίσης έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι μέλη και άλλων δικτύων με την διάθεση ανταλλαγής απόψεων και μιας ουσιαστικής αλληλεπίδρασης.


Τέλος θα είναι μαζί μας και θα μας εμψυχώσουν με την προσωπική τους ιστορία γονείς παιδιών με αναπηρία και πρόσφυγες.


Με όλους αυτούς τους ανθρώπους μας ενώνει η Αγάπη για τη Τέχνη και η Αγάπη για τον Άνθρωπο. Σας προσκαλούμε να γίνεται ένα κομμάτι αυτής της δυναμικής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ


1. Ελένη Καραγιάννη –Εικαστικός, Εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής
-Παρουσίαση ημερίδας/Στόχοι, σκοπός.
2. Δώρα Βακά –Εκπαιδευτικός Οικιακής Οικονομίας, Λίλλυ Παπασπυροπούλου- καθηγήτρια γαλλικών Ελισάβετ Κεχαγιά, Τζούλια Εφετζή, Εικαστικοί, Εκπαιδευτικοί εικαστικής αγωγής
- “Η εμπειρία από τα εργαστήρια στον Ελαιώνα”.

3. Έλλη Θολούλη, Ψυχολόγος MSc
«Η έννοια της Συμπόνιας και πως συνδέεται με την ανάπτυξη, τη μάθηση και τη δημιουργία”.

4. Κώστα Θεριανός- Εκπαιδευτικός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής.
-“Κριτική παιδαγωγική, Τέχνη και Σχολείο”

5. Παναγιώτα Κορωνιού-εικαστικός- Ίρις Ζερβού, Street Artist, Ελένη Καραγιάννη εικαστικός, Στέργιος Μάτηςμέλος της οργάνωσης Θετική φωνή.
-“Ζωγραφίζοντας τις φυλακές του Κορυδαλλού”
-“Ενώνοντας τη φυλακή με ένα σχολείο».


6. Νάσια Χολέβα-Θεατροπαιδαγωγός
- "Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση: η δημιουργία του, στόχοι και προοπτικές"
-"Ο Augusto Boal & το Θέατρο του Καταπιεσμένου: εξωστρέφεια και αλληλεπίδραση σε μια πρόβα ζωής"


7. Δέσποινα Σακουλογέωργα, Νηπιαγωγός – ΕΚΠΑ, MSc, Υπ. Διδάκτωρ ΠΤΕΑ, ΠΘ, διαχειρίστρια της Reggio Inspired Greece
-«Παιδιά & Υλικά σε Διάλογο στη Reggio Emilia: από την ενσυναίσθηση στην πολιτισμική νόηση».

8. Ευτυχία Καλοχαιρέτη- Παιδαγωγός - Μουσειολόγος (BA Education- Msc Museology).
-Η τέχνη ως παναθρώπινο εργαλείο κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
-Η περίπτωση της έκθεσης «ΞΕΝΟΣ»


9. Παναγιώτης Δαραμάρας, Διονύσης Ματαράγκας, Φοίβος Σοφικίτης, Βασίλης Φιορεντζάκης, εικαστικοί, μέλη της ομάδας: ΜονίμΩΣ ΠΡΟΣωρινοί,
- "Για μια ΑΠΟκατάΣΤΑΣΗ του σχολείου"

10. Χαράλαμπος Μπαλτάς,  δάσκαλος ,Υπ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συντάκτης στο περιοδικό «Παιδεία και Κοινωνία».
-«Παιδαγωγική Ομάδα ‘Το Σκασιαρχείο’: παιδαγωγική, κινηματογράφος, συναισθήματα, τυπογραφείο, αρχιτεκτονική και πολιτική» 

11. -Αναστασία Σταμπουλοπούλου-δικηγόρος:
-«Ζώντας με τον Κώστα στην αυτιστική Ελλάδα

12. Έλενα Τουτουδάκη-Φιλόλογος- ιδρυτικό μέλος στην οργάνωση: Οικογένειες Ουράνιο τόξο.
- «Μουσική το ηλιοβασίλεμα». Μια απογευματινή σερενάτα στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα.


Παρεμβάσεις:

-Από άτομα που έζησαν την προσφυγική εμπειρία και θα μας μεταφέρουν την προσωπική τους ιστορία και τις δυσκολίες ένταξής τους, όπως τις έζησαν.

-Δράση happening από την ομάδα ABADÁ-CAPOEIRA GRÉCIA

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email: ele.karagianni@yahoo.grΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ
και ΔΡΑΣΗΣ
τηλ.επικ.: 6936872873

1o ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ σας προσκαλεί στην ημερίδα:

ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
29 Ιανουαρίου 2016,
5:00μμ-9:30μμ, Αίθουσα κινηματογράφου
Α.Σ.Κ.Τ. Πειραιώς 256

Το ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ ( http://balloonartpeople.blogspot.gr/ ) είναι ένα καινούριο δίκτυο που σαν σκοπό έχει να ενώσει καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές, εργαζόμενους στις κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες, γονείς, μαθητές και όσους γενικά ενδιαφέρονται για την ανθρωπιστική παιδεία, κάτω από τον κοινό στόχο της διάχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την Τέχνη. Επίσημα δημιουργήθηκε από μέλη της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικώνκαι εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης , το Σεπτέμβρη 2015.

Μέσα από το πρίσμα της Κριτικής Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας, κινούμαστε σε δύο πεδία δράσεων: Το πρώτο είναι γύρω από την προσπάθεια να “αναδείξουμε” ένα πρότυπο εκπαιδευτικού που θα τολμήσει να εργαστεί έξω από τα πλαίσια της σχολικής τάξης και να αλληλεπιδράσει με την κοινωνία.
Στο δεύτερο πεδίο των δράσεών μας με πρότυπο “Το Θέατρο του Καταπιεσμένου” του Αουγκούστ Μπόαλ, θέλουμε να φτιάξουμε κινητά εργαστήρια εικαστικών όπου καταπιεσμένες  κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να εκφραστούν με εικαστικά μέσα.

Στο συνέδριο θα παρουσιάσουμε τους στόχους, τα σχέδια και  τις δράσεις του Δικτύου  που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες σε χώρους ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως: στους πρόσφυγες του Ελαιώνα, στους κρατούμενους του νοσοκομείου των φυλακών του Κορυδαλλού και ότι άλλο ετοιμάζεται.
Ειδικοί της παιδαγωγικής επιστήμης θα μας μιλήσουν για τις θεωρητικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις της Κριτικής παιδαγωγικής, το ιστορικό πλαίσιο και τους σκοπούς του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, τη σύνδεση του σχολείου με την πραγματική ζωή και άλλα παρεμφερή ζητήματα.

Τέλος θα είναι μαζί μας και θα μας εμψυχώσουν  με την προσωπική τους ιστορία «μάχιμοι άνθρωποι», όπως γονείς παιδιών  με αναπηρία, πρόσφυγες και άλλοι.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Με όλους αυτούς τους ανθρώπους μας ενώνει η αγάπη για τη Τέχνη και η Αγάπη για τον Άνθρωπο.

Με εκτίμηση,
Δίκτυο τέχνης και Δράσης

Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια19-12-2016

Ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή σε εικαστική έκθεση με θέμα: "Ο Ξένος"

ΞΕΝΟΣ
Εικαστική έκθεση-Project

To Δίκτυο Τέχνης και Δράσης διοργανώνει εικαστική έκθεση-project με θέμα: “Ο Ξένος”.
Η έκθεση ΞΕΝΟΣ έχει σαν στόχο να καταγράψει κάποιες από τις κοινωνικές ετερότητες που βάλλονται, αμφισβητούνται ή δέχονται κοινωνική κατάκριση ή περιθωριοποίηση.

Με αφορμή το κείμενο του Καμύ, οι Ξένοι αυτής της γης κουβαλούν το αίσθημα ότι δεν “ταιριάζουν” και δεν έχουν ενσωματωθεί σε αυτή την κοινωνία έτσι όπως είναι οργανωμένη.

Ποιοι θα συμμετέχουν.
Το Κάλεσμα για συμμετοχή είναι γενικό,αφορά εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους,video artist, κ.α. και δεν αφορά μόνο μέλη του Δικτύου. Η επιλογή θα γίνει από τους επιμελητές/συντονιστές και τα βασικά κριτήρια θα είναι η Ακαδημαϊκή κατάρτιση των συμμετεχόντων και το σύγχρονο ύφος της δουλειάς τους.

Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις που αφορούν παράλληλες δράσεις με το εικαστικό project:π.χ.: βιωματικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, διαλέξεις , δράσεις performance, κ.α.
Που θα γίνει;
Η πρόθεσή μας είναι η έκθεση να παρουσιαστεί κάπου κεντρικά ( ήδη είμαστε σε επικοινωνία με χώρους) αλλά να μην μείνει εκεί μόνο. Επιθυμούμε η έκθεση “Ξένος” να υποστηρίξει ερευνητικά projects Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε συνέδρια, σεμινάρια κ.α.

Πότε θα γίνει;
Στόχος μας είναι η πρώτη έκθεση να γίνει τον Ιούνιο (2016).

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η μουσειολόγος, Ευτυχία Καλοχαιρέτη.

Βιογραφικό και δείγμα/φωτογραφίες από πρόσφατη δουλειά μπορείτε να στείλετε μέχρι  τέλος Ιανουαρίου στο email:ele.karagianni@yahoo.gr

Για το project αλλά και για πληροφορίες που αφορούν και άλλες δράσεις μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog ή την ομάδα στο Face book με τον τίτλο: ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια)

Με εκτίμηση

Ελένη Καραγιάννη
Εικαστικός -Εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής
e-mail: ele.karagianni@yahoo.gr


Σύντομα θα ανακοινωθούν ημερομηνίες και τόπος διεξαγωγής των παρακάτω:

1) Δράσεις-υπαίθριο εργαστήριο, για την δημιουργική απασχόληση/έκφραση  των προσφύγων (ενηλίκων και ανηλίκων) στον Ελαιώνα κ.α.
2) Σεμινάριο με προσεγγίσεις- προτάσεις για το πως μπορεί να διδαχθεί το ζήτημα των προσφύγων μέσα στην τάξη
3) Παρουσίαση προτάσεων-εργασιών από συναδέρφους
4) Επιμορφωτικό σεμινάριο πάνω στην Κριτική Παιδαγωγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...