Ποιοι είμαστε

4-9-2015

ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ 

(ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ)

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στην προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Πεδίον του Άρεως, μετά από ένα αυθόρμητο κάλεσμα στο διαδίκτυο από την εικαστικό Ελένη Καραγιάννη. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν καλλιτέχνες, παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων, μαθητές, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, πολίτες, γονείς κ.α. Με αυτόν τον τρόπο στήθηκε η πρώτη υπαίθρια εκπαιδευτική δράση με σκοπό να ενδυναμώσει τα παιδιά των προσφύγων στο Πεδίον του Άρεως. Σε αυτές τις δράσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών μαθημάτων.
Οι δράσεις και τα οργανωμένα μαθήματα -εργαστήρια μέσα στις δομές των προσφύγων συνεχίστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και το καλοκαίρι του 2016 (Ελαιώνας, Ε1 πύλη Πειραιά, Αφίξεις Ελληνικού, Κατάληψη Μερλιέ, Ξενώνας ασυνόδευτων Plus, Ειδομένη).
Ύστερα από αίτημα των προσφύγων, οι δράσεις στα παιδιά είχαν την μορφή ενός ανοικτού αυτοοργανωμένου άτυπου σχολείου και εκτός από Τέχνη διδάσκονταν Ελληνικά, Αγγλικά και μαθηματικά (Σχολείο τωνΜπαλονιών στο Ελληνικό).
Μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά των προσφύγων, σταδιακά σταμάτησαν οι εθελοντικές δράσεις στις δομές.

Η ομάδα διεύρυνε τις δράσεις ενδυνάμωσης μέσα από την Τέχνη και σε άλλες ευπαθείς ομάδες πολιτών όπως: στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού στην πτέρυγα οροθετικών, σε γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ ( στο πρόγραμμα  Red Umbrella  της Θετικής φωνής), στο γηροκομείο Αθηνών, κ.α.

Διοργανώνει εικαστικά δρώμενα με στόχο την διάχυση των ανθρωπινών δικαιωμάτων μέσα από την εικαστική γλώσσα και συγκεκριμένα μέσα από το project XeNOS .

Στο σχολικό περιβάλλον τα μέλη του σωματείου διοργανώνουν δράσεις με σκοπό να ενεργοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα στις ανθρωπιστικές αξίες και στην ιδέα του Ενεργού πολίτη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συντονίζουν το ΠΑΙΔΙΚΌ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΌ STREET FESTIVAL ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΉΣ και το φιλοζωικό πρόγραμμα για τα σχολεία το: Ομάδα δράσης Μαθητών για τηνπροστασία των ζώων

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η ομάδα έγινε  νομικό πρόσωπο/σωματείο με την επωνυμία ΔΊΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια) με την υπ`αριθμ. 11/18-7-2016 με αριθμό μητρώου Πρωτοδικείου: Α.Μ. 31182

Το σωματείο δεν έχει χαρακτήρα εργασιακών διεκδικήσεων και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και της Β/θμιας, φίλους της Τέχνης, καλλιτέχνες  και σε όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στις ανθρωπιστικές αξίες και στη διάχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στόχοι του δικτύου είναι :
 1. Δράσεις μέσα από την τέχνη, με σκοπό τη διάχυση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 2. Αλληλεπίδραση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία.
 3. Διάχυση εκπαιδευτικών προτάσεων στο σχολείο σχετικά με την Αποδοχή της Ετερότητας
 4. Απελευθέρωση της δημιουργικής ενέργειας των ατόμων μέσα από την επαφή με την Τέχνη
 5. Αποκατάσταση του κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού και του καλλιτέχνη εκπαιδευτικού
 6. Ανάδειξη,εφαρμογή και διάχυση καλών εκπαιδευτικών  πρακτικών.
 7. Σύνδεση του Καλλιτέχνη και του καλλιτεχνικού έργου με διάφορες κοινωνικές ανάγκες.
 8. Διάχυση των αρχών της Κριτικής παιδαγωγικής.

Τρόποι δράσεις: παρεμβάσεις, επιμορφώσεις,  παρουσιάσεις δράσεων και σχολικών projects, αλληλεπίδραση με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών και επαγγελματιών , συνεργασία με άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας (γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ομάδες εθελοντών, ακτιβιστές, δράσεις σε χώρους και πεδία που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,, κ.α).

Οι δράσεις του σωματείου υποστηρίζονται οικονομικά, αποκλειστικά από τα μέλη του.

2 σχόλια:

 1. Καλημερα baloon people, μας βοηθατε πολυ με τις ιδεες και το υλικο σας σε ολα οσα στην ταξη,προσπαθουμε να κανουμε πραξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα και σ εσάς! Σας προσκαλουμε στην ομάδα στο Facebook έτσι ωστε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας !

   Διαγραφή

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...