Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων

Ευχαριστίες...

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου λοιπόν, έγινε η πρώτη ημερίδα από το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια) για το θέμα της κακοποίησης των ζώων. Τα περισσότερα μέλη του Δικτύου, σαν πολίτες, σαν πρόσωπα και σαν εκπαιδευτικοί είμαστε περισσότερο από το μέσο όρο ευαισθητοποιημένοι πάνω στο συγκεκριμένο θέμα οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην “καταπιαστούμε” επίσημα και με αυτό. Όπως λέω, και κάποιες φορές παρεξηγούμαι, η ευζωία των ζώων είναι ένα καθαρά Ανθρωπιστικό θέμα με την έννοια ότι η προστασία ή μη της φύσης και των πλασμάτων της, επηρεάζει την ίδια την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Ειδικά στο θέμα της κακοποίησης των ζώων όπως είδαμε και από πολλές οπτικές που παρουσίασαν οι ομιλητές μας, επηρεάζει βαθιά και σοβαρά τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη της δικής μας ζωής αλλά και την εξέλιξη της κοινωνίας. Η Βια η Απάθεια, ο Ναρκισσισμός, η Αδιαφορία, ακόμα και ο ίδιος αυτός ο “φασισμός” που κακοποιεί τους αδύναμους, εκφράζεται πρώτα στα ζώα . Μετά στα παιδιά, στις γυναίκες, στους πρόσφυγες κτλ. Αρνούμαστε, οποιαδήποτε μορφή βίας στον κόσμο μας. Και θα χρησιμοποιήσουμε όποιο μέσο διαθέτουμε για τον περιορισμό της: Βιβλία, σχολεία, πινέλα, ψηφιακά μεσα, κ.α..

Έτσι ευχαριστούμε πρώτα από όλα το Ράλλειο Γυμνάσιο που μας άνοιξαν τις πόρτες του υπέροχου σχολείου τους και μας φιλοξένησαν ώστε να γίνει αυτή η πρώτη ημερίδα του προγράμματος και ιδιαίτερα τον κ. Ν. Αρφανάκο εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου και υπεύθυνο του φιλοζωικού προγράμματος του σχολείου.
Ευχαριστούμε τον κ. Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη, (επίκουρο καθηγητή Εφαρμοσμένης Ηθικής ΕΚΠΑ, Δ/ντή Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής Unesco) που μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για την ηθική στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε απέναντι στα ζώα.
Ευχαριστούμε τον δικηγόρο κύριο Χρήστο Πέτκο, που μας ενημέρωσε για το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την φροντίδα και την προστασία των ζώων.
Φυσικά ευχαριστούμε την αγαπημένη μας δασκάλα με τα κόκκινα μαλλιά, Παπαποστόλου Κατερίνα, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για την ημερίδα και μας εξήγησε πως «Η κακοποίηση ζώων από παιδιά και εφήβους είναι πρόδρομος διαταραχών της ψυχικής υγείας μελλοντικών ενηλίκων» .
Ευχαριστούμε την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου (Πρόεδρο και Ιδρυτικό Μέλος της Σχολής Σκύλων - Οδηγών "Λάρα".Ψυχολόγο στο ΓΝ Παίδων "Η Αγία Σοφία"), που μας περιέγραψε τη σχέση των τυφλών ατόμων με τους σκύλους οδηγούς. Ευχαριστούμε και την Μέη, την τρυφερή σκυλίτσα οδηγό της, που είχαν έρθει μαζί.
Ευχαριστούμε την Αρετή Προβατά,  Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Δήμου Αγίου Δημητρίου που μας εξήγησε πως όταν οι δημοτικές αρχές θέλουν, τότε μπορούν να αναλάβουν ενα ολοκληρωμένο φιλοζωικό πρόγραμμα.

Ευχαριστώ προσωπικά και τις συντονίστριες του προγράμματος και μέλη του Δικτύου μας , την Χριστίνα Νομικού, την Ειρήνη Παγίδα που το πήραν πάνω τους και για τις τόσο δημιουργικές τους ιδέες, τόσο για την ημερίδα όσο και για τα επόμενα που έρχονται. Ευχαριστώ πολύ για την Έφη Δουβίτσα που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το πρόγραμμα Roots&Shoots του Jane Goodall Institute"

Τέλος ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τα 3 σχολεία που παρουσίασαν τη δουλειά τους. Η μία περίπτωση του 2ο Γυμνασίου Ηλιούπολης παρουσιάστηκε από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς τον Λευτέρη Δάφνο και την Δώρα Βάκα και πρόκειται για εξαιρετικές δράσεις που εμπλέκουν Τέχνη, Ραδιόφωνο, κ.α.

Ιδιαίτερα όμως θέλω να ξεχωρίσω τις μαθήτριες του Ραλλείου που έσωσαν την Ραλλού και την υιοθέτησαν σαν σχολείο, και την διεκδίκησαν από τον πρώην κηδεμόνα της ο οποίος ετοιμαζόταν να την πετάξει στη θάλασσα για να την ξεφορτωθεί.
Από ψυχής θέλω να ευχαριστήσω την Χρύσα Σαββακή διευθύντρια του 3ο ΔΣ Ναυπλίου και την μικρή Σοφία Δρίτσα της Στ`τάξης που ήρθε από το Ναύπλιο για την ημερίδα με την μαμά της και την συμμαθήτριά της, Αθανασία Γιαννοπούλου για να μας παρουσιάσουν τη φάρμα αδέσποτων που έχει διοργανώσει μόνη της. Αν ένα μικρό 11χρονο κορίτσι κατάφερε να βρει πόρους για να σιτίζει, να στειρώνει, να εμβολιάζει τα αδέσποτα στη κοινότητά της, αν κατάφερε να βρει οικογένειες σε 15 σκυλιά και άλλες τόσες γάτες, τότε υπάρχει ελπίδα.

Μπράβο σε όλους.
Συνεχίζουμε.

Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία τις καλές πρακτικές, τις δράσεις και τα προγράμματα που θα τρέξουν οι μαθητές και τα παιδιά σας, για να τα αναρτήσουμε στη σελίδα μας.
Ραντεβού τον Μάιο όπου θα σας προσκαλέσουμε για να μας τα παρουσιάσετε από κοντά..

Όσοι δεν έχετε δηλώσει συμμετοχή, το κάλεσμα είναι ανοικτό. Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα που θα βρείτε εδώ ωστε να ενημερώνεστε για τις επόμενες δράσεις:http://drasimathitwn.blogspot.gr/


Με εκτίμηση,
Ελένη Καραγιάννη

Πρόεδρος ΔΤΔ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...