Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ένα ταξίδι στην Ειδομένη- Open Border Parade

Η Ελένη Καραγιάννη, μέλος του Δικτύου Τέχνης και Δράσης συμμετείχε στην δράση #OpenBorderParade.

Έγραψε τα παρακάτω:

OPEN BORDER PARADE

Είχα την τιμή να είμαι ένα κομμάτι από την εξαιρετική κίνηση του OPEN BORDER PARADE.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της χορογράφου Βίλμας ΑνδριώτηΗ παρέλαση πραγματοποιήθηκε στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κοντά στο στρατόπεδο Ειδομένης, στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου 2016.

Κάπου 30 καλλιτέχνες από όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης, δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, αλλά και διάφοροι αλληλέγγυοι από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Τουρκία ενώσαμε τις φωνές μας μαζί με τις φωνές των εγκλωβισμένων προσφύγων στα σύνορα της Ειδομένης σε ένα μοναδικό αίτημα που ακούστηκε σε όλες τις γλώσσες:


OPEN BORDERS, ΑΝΟΙΚΤΆ ΣΥΝΟΡΑ, حدود مفتوحة , offene Grenzen, , کھلی سرحدیں, vekirî Sîno r, خلاص سرحدونوκ.α

Εκτός από την πρακτική βοήθεια που προσφέραμε(ρούχα τρόφιμα) δημιουργήσαμε ένα καλλιτεχνικό γεγονός διαθέτοντας τα ίδια τα σώματά μας, τα πρόσωπά μας, τη φωνή μας,σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αξιώνοντας ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά σύνορα.

Η εκδήλωση περιείχε τα εξής μέρη:

-Χορός και τραγούδι στον τομέα τη Επείγουσας φιλοξενίας της δομής.
-Παιδικό εργαστήριο εικαστικών. Οι ζωγραφιές όλων των παιδιών αναρτήθηκαν πάνω σε σκηνές παραμονής.
-Παρέλαση με του καλλιτέχνες και τους πρόσφυγες. Στην πορεία αυτή παιδιά και ενήλικες κράτησαν το “σεντόνι της Αγάπης” με ζωγραφιές-ευχές των παιδιών του 2 Δ.Σ. Αχαρνών που δημιουργήθηκαν με την εμψύχωση της εικαστικού Ελένης Καραγιάννη και ανάρτησαν πάνω στα κάγκελα της δομής γιρλάντες με μηνύματα παιδιών
-Kατά τη διάρκεια της παρέλασης διάφορα δρώμενα -perfomances έλαβαν μέρος από τους καλλιτέχνες της ομάδας, μεταξύ άλλων της Βίλμας Ανδριώτη, του Frank Panx, κ.α..
-Η παρέλαση κατευθύνθηκε προς στην διπλανή δομή φιλοξενίας διαρκείας, όπου ενώθηκε και με μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Στο κέντρο της δομής ακούστηκε το “Σύνορα Ανοικτά- Open Borders, σε όλες τις γλώσσες.
Δεν υπήρχε η δυνατότητα να πλησιάσουμε περισσότερο το σημείο των συνόρων εκείνη την ημέρα.
Η πορεία επέστρεψε στην αρχική δομή όπου έγινε δράση με κουβέρτες υποθερμίας μαζί με τους πρόσφυγες και τους καλλιτέχνες.

Όλη τη δράση έντυσε μουσικά ο Τούρκος συνθέτη Selim Dogru με μουσική που είχε γράψει ειδικά για το event.

Tην επόμενη ημέρα ομάδα καλλιτεχνών κατευθύνθηκε προς τα σύνορα και με τη καθοδήγηση του Κροάτη εικαστικού καλλιτέχνη Petar Grimani δημιουργήθηκε η δράση -performance OPEN BORDER Idomeni GOLDEN PRESENCE  και OPEN BORDER Idomeni THROUGH THE BORDER

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της εμπειρίας ήταν το βιωματικό, καθώς από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι την Κυριακή ζήσαμε όπως οι πρόσφυγες. Κοιμηθήκαμε σε βρεγμένες σκηνές, τραφήκαμε με μπισκότα και street food, μείναμε άπλυτοι, βρεγμένοι, κ.α.

Η Εμπειρία ήταν από εκείνες που σε αλλάζουν για πάντα.

Μέχρι να βγει το τελικό υλικό σε μορφή ντοκιμαντέρ που άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος, μπορείτε να πάρετε μια μικρή εικόνα του Open Border Parade από τις παρακάτω φωτογραφίες.












Photo credits:Petar Grimani 
#OpenBorderParade 

Photo credits:Eleni Kouri
#OpenBorderParade 









Photo credits:Polytimi Charami
#OpenBorderParade 



Photo credits: Aggelos Barai
#OpenBorderParade 




Photo credits:Νίκος Καμπούρης
#OpenBorderParade 






Photo credits: Βασιλική Μιτσινιώτου
#OpenBorderParade 



Photo credits:Polytimi Charami
#OpenBorderParade 






Photo credits:Elien Ronse
#OpenBorderParade 
Photo credits:Elien Ronse
#OpenBorderParade 

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...