Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Το 43οΔΣ Ηρακλείου "Μια ζωγραφιά για τον Κορυδαλλό"

Αισθανθήκαμε μεγάλη συγκίνηση, ικανοποίηση και χαρά οταν διαβάσαμε το μπλογκ της Δ` τάξης του 43ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου σχετικά με το πως "επεξεργάστηκαν" μέσα στην τάξη  το θέμα των φυλακισμένων, με αφορμή τη δράση που ξεκίνησε το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης μαζί με τον σύλλογο οροθετικών : Θετική Φωνή. (για να μάθετε περισσότερα :ΕΔΩ )
Οι δασκάλες της Δ Δημοτικού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δούλεψαν μέσα στην τάξη με τη μέθοδο του εννοιολογικου πίνακα, δύσκολα θέματα όπως ο Σωφρονισμός, η τοξικοεξάρτηση, η οροθετικότητα, ο αποκλεισμός κ.α.
Αυτός ήταν ο στόχος και αισθανόμαστε κουράγιο για να συνεχίσουμε τη δράση και για τα επόμενα χρόνια, γιατί η "εκπαίδευση" δεν είναι η παράθεση νουθεσιών και τσιτάτων προς τους μαθητές. Είναι το να τους ενθαρρύνεις στην κριτική σκέψη και να τους βοηθάς να πάρουν θέση σε ότι συμβαίνει στην "πραγματική" ζωή, πέρα από τα τυποποιημένα Αναλυτικά προγράμματα και τις άκαμπτες εγκυκλίους. 
Και μετά την σκέψη, την ανάλυση και την κατανόηση πρέπει να ακολουθήσει η "πράξη". Και η πράξη πολλές φορές είναι περισσότερο απλή από ο,τι νομίζουμε και μπορεί να φέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ο,τι προσδοκούμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση  και το έχουμε δει να συμβαινει, η παιδική φωνη οπως "ακούστηκε" μέσα σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν "Κολαστήριο", εδωσε κινητρο και εμψυχωσε ανθρώπους που έχουν πάψει να ακούν ή δεν άκουσαν ποτέ, την δική τους εσωτερική παιδική φωνή.

Ο εξανθρωπισμός και η εκδημοκρατισμός της στεγνής και ασχημης ζωής μας θα γίνει μέσα απο το δημόσιο σχολείο.

Συνεχίζουμε να έχουμε Πίστη στον αφυπνισμένο Έλληνα εκπαιδευτικό.


Ελ. Καραγιάννη


Παρακάτω θα βρείτε την σχετική αναρτηση από το μάθημα για τον Κορυδαλλό όπως έγινε στο 43ο Δ.Σ. Ηρακλείου. Περισσότερα για το σχολείο θα βρείτε :ΕΔΩ




Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...