Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ανασκόπηση δράσεων-Νέα project


ΔΙΚΤΥΟ ΤΕΧΝΗΣ και ΔΡΑΣΗΣ
τηλ.επικ.: 6936872873
11-7-2016
Ανασκόπηση δράσεων-Νέα project
Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Δικτύου Τέχνης και Δράσης, όπως θα γνωρίζετε πριν λίγες ημέρες είχαμε την συνάντηση -κλείσιμο για τη φετινή χρονιά. Έγινε μια ανασκόπηση των δράσεων που ήδη  έγιναν και ανακοινώθηκαν εκείνες που οργανώνονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε  και θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη.
Σύσταση συλλόγου
Αυτό που θα θέλαμε αρχικά να σας ενημερώσουμε είναι πως τον μήνα Ιούνιο καταθέσαμε φάκελο και αίτηση στο Ειρηνοδικείο Ιλίου για σύσταση συλλόγου. Πιστεύουμε πως τέλη Ιουλίου θα έχουμε την έγκριση στα χέρια μας οπότε και θα αποκτήσει η ομάδα μας νομική υπόσταση. Ήταν μια κίνηση που οφείλαμε να κάνουμε εφόσον επιθυμούμε να γίνουν προτάσεις εκπαιδευτικές και θεσμικές παρεμβάσεις. Επιλέξαμε τη σύσταση συλλόγου καθώς κρίναμε πως αυτή είναι η πιο δημοκρατική επίσημη μορφή που θα μπορούσε να πάρει μια ομάδα. Όπως είχαμε ήδη αναφέρει αυτός ήταν ένας στόχος από πέρυσι, ωστόσο λόγω της παρατεταμένης απεργίας των δικηγόρων, καθυστερήσαμε αρκετά.
Όποιος φίλος/λη επιθυμεί να συνδράμει οικονομικά καθώς ακόμα συγκεντρώνουμε χρήματα για αυτό το σκοπό, ας επικοινωνήσει μαζί μας.

ΔΡΑΣΕΙΣ
Παρακάτω θα διαβάσετε για τις δράσεις που προετοιμάζουμε για τον Σεπτέμβριο. Για όλες αυτές τις δράσεις θα υπάρχουν καλέσματα συμμετοχής για τα μέλη και τους φίλους του Δικτύου.
Στη συνέχεια θα βρείτε μια ανασκόπηση των δράσεων που έγιναν τη χρονιά 2015-16.

Προγραμματισμένες δράσεις για το 2016-2017
·    Κέντρο ημέρας Δήμου Φυλής. Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης,νομικής, αναπτυξιακής, ψυχικής κ.α. υποστήριξης  ανέργων και αναξιοπαθούντων δημοτών. Ίσως να μην είναι διαδεδομένο από τα ΜΜΕ αλλά υπάρχουν αυτή τη στιγμή ολόκληρες περιοχές στην Αττική (και όχι μόνο ) που πλήττονται από την ανέχεια και την ανεργία. Μια από αυτές ειναι ο δήμος Φυλής. Το πρόγραμμα οργανώνεται από την ACTIONAID HELLAS, είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Φυλής και στο μεγαλύτερο μέρος του επιδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχου. Το Δίκτυο έχει αναλάβει την Εικαστική εκπαίδευση των παιδιών και εφήβων με 3 εργαστήρια την εβδομάδα και έχει αναλάβει την οργάνωση 2 πολιτιστικών event-Street Art, φεστιβάλ που θα γίνουν μέσα στο 2017.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα οργανώσουμε το πρώτο ανοικτό εργαστήριο -Street Art event στην κεντρική πλατεία του Δήμου. Θα κάνουμε μια συνάντηση πριν από αυτό για να σκεφτούμε πως μπορούμε να το ενισχύσουμε με δρώμενα, installations κ.α.
·         «Ο ΞΕΝΟΣ» (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016). Εικαστικό πρότζεκτ-έκθεση όπου Έλληνες εικαστικοί θα μιλήσουν μέσα από τη δουλειά τους για τις κοινωνικές ετερότητες (πρόσφυγες, ΛΟΑΤ+, κ.α). Η έκθεση θα γίνει στην αίθουσα του συλλόγου Αρχαιολόγων στο ΘησείοΕπιμελήτρια: Ευτυχία Καλοχαιρέτη.
·         Programma se gηροκομεία της Αττικής: Συντροφιά -εργαστήρια σε ηλικιωμένους από Οκτώβρη (είμαστε σε διαδικασία οργάνωσης της  ομάδας δράσεων)
·         Προετοιμάζουμε Περιβαλλοντική-Φιλοζωική πρόταση, ώστε να κατατεθεί μέσα στο μήνα Ιούλιο στο αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΠΘ για να προταθεί ως καινοτόμο project στην Α/θμια και Β/θμια τον Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα έχει προσκληθεί να υποστηρίξει το διεθνές ινστιτούτο Jane Goodall και να ενταχθεί στο πρόγραμμα roots and shoots.

Ανασκόπηση δράσεων 2015-2016
Τα παρακάτω εργαστήρια στις δομές φιλοξενίας προσφύγων θα λειτουργήσουν και του χρόνου.
·         Εργαστήριο στον Ελαιώνα (Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα) Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί κάθε Τετάρτη 5.30- 7μμ. Το εργαστήριο είναι κατά βάση εικαστικό αλλά εμπλουτίζεται με θεατρικό παιχνίδι και γλωσσικά στοιχεία.
·         Δομή-Φιλοξενίας-Μερλιέ/στο 5ο Λύκειο Αθηνών (Απρίλιος έως σήμερα). Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας . Κάθε Σάββατο 12μμ-5μμ.
·         Στέγη plus – Praxis+ Ερυθρός Σταυρόςέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων εφήβων. (Ιανουάριος-έως σήμερα). Κάθε Πέμπτη 7μμ-8.30μμ. Εικαστικό εργαστήριο ζωγραφικής και εικαστικών κατασκευών.
·         Δομή προσφύγων στο Ελληνικό (αφίξεις). Μετά από τις σχετικές άδειες από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινήσαμε τον Ιούνιο, 2 εικαστικά εργαστήρια, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε παιδιά δημοτικού. Τα εργαστήρια είναι εμπλουτισμένα με θεατρικό παιχνίδι, γλωσσικά στοιχεία κ.α.
·         Πειραιάς Ε1 Από τον Μάρτιο μέχρι και τις αρχές-Maioυ λειτουργησαν 2 εβδομαδιαία εργαστηρια εικαστικών και θεατρικής αγωγής για τα παιδιά των προσφύγων.
·          Νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού -παράρτημα οροθετικών. Η πρώτη δράση μας έγινε τον Νοέμβριο 2015-Μάρτιο 2016 και μαζί με κρατούμενους ζωγραφίσαμε τους τοίχους μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Η δράση είναι υπό την αιγίδα του συλλόγου οροθετικών Ελλάδας: “Θετική Φωνή”.
·         Συμμετοχή του Δικτύου στο 3ο ετήσιο πικ νικ Οικογενειών Ουράνιο Τόξο (οικογένειες ΛΟΑΤ+)  με ανοικτό εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες στο πάρκο Πλάτωνος.
·         Συμμετοχή στη δράση “Έξω από το Μουσείο” που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του City Plaza με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων. 
·         2016- “Ένας Καλλιτέχνης σε κάθε σχολείο”. Κατατέθηκε πρόταση στην πλατφόρμα προτάσεων του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, βασισμένο πάνω στα Καλλιτεχνικά σχολεία της Reggio Emilia, που σκοπό είχε να ενδυναμώσει θεσμικά την παρουσία και τον ρόλο των καλλιτεχνών μέσα στο Ελληνικό σχολείο. Για να δείτε την πρόταση πατήστε εδώ: http://dialogos.minedu.gov.gr/?tag=reggio-emilia-schools

Για όλα αυτά που διαβάσατε θα ακολουθήσουν καλέσματα για τα μέλη και τους φίλους που θα ήθελαν να τα υποστηρίξουν εθελοντικά ή οργανωτικά.
Θα θέλαμε να σας προτρέψουμε τόσο στην έμψυχη όσο και στη οικονομική υποστήριξη της ομάδας. Τα έξοδα μέχρι στιγμής βαρύνανε αποκλειστικά τα μέλη των δράσεων. Εφόσον όμως έχουμε ανοιχτεί αρκετά , το οικονομικό βάρος των υλικών (κ.α.) τείνουν να γίνουν δυσβάστακτα για τα μέλη.
Ζητούμε την βοήθειά σας γι αυτό το σκοπό.
 Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.
Με εκτίμηση,

Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...