Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Οι Ζωγραφιές του Κορυδαλλού

Μετά το κάλεσμα που έγινε από το Δίκτυο και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας Θετική Φωνή και την Κοινωνική Υπηρεσία των Φυλακών του Κορυδαλλού, επισκεφτήκαμε την πτέρυγα των οροθετικών του Νοσοκομείου των Φυλακών ( Αγιος Παύλος). Μαζί μας είχαμε πρωτοχρονιάτικες βασιλόπιτες χορηγία από το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ (Ψυρρή) και φυσικά της ζωγραφιές των παιδιών.
Τα σχολεία που μας έστειλαν φέτος  ηταν: το Δ.Σ. Αμυγδαλεωνας Καβάλας, από το 1ο Δ.Σ. Παλαιού Φαλήρου, από την Δ` τάξη του 43ου Δ.Σ. Ηρακλείου Κρήτης, από το 10ο Δ.Σ. Αιγίου, από το Γυμνάσιο Σίφνου και από σχολείο του Χαϊδαρίου (δεν είχε αναφορά σε στοιχεία του σχολείου στον φάκελο). Για να δείτε τις ζωγραφιές των παιδιών πατήστε ΕΔΩ

Οι τρόφιμοι της πτέρυγας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά τις ευχές των παιδιων. Κάποιοι διάλεξαν από μια και την πήραν για να στολίσουν τα κελιά τους.
Οι περισσότερες όμως κολλήθηκαν με την βοήθειά των ίδιων στον κοινόχρηστο χώρο της πτέρυγας.

Εάν έρθουν και άλλοι φάκελοι τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν και αυτές σε άλλη πτέρυγα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις ζωγραφιές στον τοίχο των φυλακών:



Κάποια από τα παιδιά των φυλακών για να ανταποδώσουν την Αγάπη, την Καλοσύνη και την Υποστήριξη που έλαβαν απο τους μαθητές, έγραψαν κι αυτοί με τη σειρά τους κάποιες ευχές.
Εκείνοι που ήξεραν να γράφουν βοήθησαν κάποιους που δεν ήξεραν. Κάρτες με ευχές έγραψαν  άτομα όλων των ηλικιών,  νεαρά άτομα 20-25 χρονών μέχρι και κάποια που ήταν κοντά στα 60.

Η σκέψη μας η αρχική ήταν να τις μοιράσουμε στα σχολεία που ανταποκρίθηκαν. Όμως νομίζω πως είναι πιο δίκαιο να είναι όλες αναρτημένες και στη διάθεση όλων.

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δράση αυτη και τις ζωγραφιές των τροφίμων μέσα στην τάξη;

Η προτροπή μου προς τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, είναι, αυτές οι κάρτες να "μελετηθούν" μέσα στην τάξη. Όσο απλές και αν φαίνονται είναι πλούσιες σε "κοινωνικά" μηνύματα που μπορείτε με ερωτήσεις να καθοδηγησετε τους μαθητές σας ώστε να τα ανακαλύψουν.
Ο τρόπος που γράφουν, ο τρόπος που ζωγραφίζουν, οι λέξεις, η γλώσσα, τα ονόματα, οι χώρες καταγωγής, ακόμα και τα ορθογραφικά λάθη μπορούν να γίνουν η αφορμή για να κατανοήσουμε πόσο "ταξική" είναι η φυλακή.

Παρακάτω θα βρείτε αυτές τις κάρτες.

Για μια ακόμα φορά σας ευχαριστουμε πολύ για την τόσο θετική ανταπόκριση.
Ευχόμαστε του χρόνου να έχουμε περισσότερες συμμετοχές ετσι ώστε να στειλουμε και σε άλλες πτέρυγες και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ευχές, αγάπης και  αποδοχής, ειπωμένες από παιδικές "φωνές".

Με εκτίμηση
Ελένη Καραγιάννη
Πρόεδρος .Δ.Σ Δικτύου








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Μια ομάδα σε "σχέση" (Δίκτυο τέχνης και Δράσης)

Το παρακάτω κείμενο το έγραψε η Άννα. Το "νέο" αίμα της ομάδας μας. Ένα αεικίνητο χαρισματικό πλάσμα που αν και μόλις αποφοίτησε...